fredag 18 februari 2011

Onsdag 16/2 Du skall icke aga...

Hittills har vi bara skrivit om hur bra det är här, att skolan är fin, barnen är diciplinerade och vi har uppfattat det som att det är en bra barnuppfostran här, men tyvärr fick vi denna kväll se något helt annat. När vi gick förbi ett klassrum så hörde vi slag. Vi stannade upp båda två och tittade in mot dörröppningen. Till vår förskräckelse får vi se en lärare slå barnen i tur och ordning med en pinne. Ilskan bubblade inom oss, men eftersom det är deras kultur så hjälper ingenting annat än att kanske informera om hur det är i vårt land, att det är olagligt med barnaga. Vi har försökt ta upp det med några lärare, men de skrattar och svarar att det är deras kultur, en del av uppfostran och att barnen är mycket medvetna om att det är så. Vi förklarar att i Sverige kan vi få barnen att lyssna utan att använda våld. Som svar får vi att våra barn inte är lika envisa som deras och att klasserna här är mycket störrre. Vad vi märkt är att de har lika svårt att förstå sig på vårt synsätt på barnaga som vi har svårt att förstå oss på deras. Trots att det känns omöjligt att få dem att förstå, så kommer vi fortsätta att visa och informera om vad vi anser om barnaga.

5 kommentarer:

  1. Det är inte bara Sverige som säger att barn inte ska utsättas för fysiskt och psykiskt våld. Även FN har bestämt det. Så vitt jag vet är det bara Somalia och USA som inte skrivit under det. Men gammal vana är svår att ändra på.

    "Convention on the Rights of the Child Article 19
    1. States Parties shall take all appropriate legislative, administrative, social and educational measures to protect the child from all forms of physical or mental violence, injury or abuse, neglect or negligent treatment, maltreatment or exploitation, including sexual abuse, while in the care of parent(s), legal guardian(s) or any other person who has the care of the child." // Elisabeth

    SvaraRadera
  2. It is too soon to be afraid and horrified of the dark side, not now, it is a long journey ahead. What you saw was just a hint about what you had not seen or heard of the teachers or myndigheterna.
    Tycker ni att det skulle kännas lika fint där nere som det sågs under tiden ni varit där? Kan ni skriva om hur det känns från och med imorgon så att vi kan få uppleva lite of verkligheten? It will really appreciated if you do so.
    MVH
    ...

    SvaraRadera
  3. Elisabeth: Bra att veta att det finns en sån lag som också ska gälla här i Uganda, nästa gång det blir diskussion om barnaga så nämner vi den lagen och ser vad som sägs. kram från K och H

    SvaraRadera
  4. apropå lagar och konventioner får ni läsa den här länken! Lagar!!!!!!!!!FN!!!!!!!!!????????
    http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sverige-har-inte-i-detta-gang-att-gora_5978261.svd
    Kopiera det här to the address bar
    MVH
    ...

    SvaraRadera
  5. Förstår att det är enormt jobbigt att se och går emot allt vi blivit uppfostrade emot och jag hoppas ni lyckas komma fram till dom så dem inser att det inte är rätt väg att gå.

    Kramar Emma

    SvaraRadera