torsdag 27 januari 2011

6 dagar kvar!

Nu är det bara 6 dagar kvar tills vi åker. Som sagt så känner vi oss klara inför resan så nu går vi mest bara runt och väntar ut tiden. För att få tiden att gå och samtidigt ”förbereda” oss så har vi laddat upp med filmer som utspelar sig i länderna vi ska besöka – Kenya, Uganda och förhoppningsvis Rwanda. För två dagar sedan såg vi Den vita massajen, som utspelar sig i Kenya. Mitt i filmen lovar vi varandra att vi till varje pris måste få hem den andre om det oturligt nog skulle vara så att någon av oss råkat titta in i en massajs ögon (som f.ö. Kickos mamma noga påpekat att vi iiiinte får göra), för då är man nämligen fast. Tur att vi bara ska göra ett kort besök i Nairobi, långt ifrån den kenyanska bushen.

Igårkväll satt vi bänkade framför The last king of Scotland, som handlar om Uganda och tiden då Idi Amin var diktator i landet. Vi har läst på en del om landet men en film gör all fakta lättare att förstå. Det känns som man fick en klarare bild av hur det var i landet på 70-talet. Bra film, se den! 

Ikväll planerar vi att se Hotel Rwanda som skildrar det folkmord som skedde i Rwanda 1994. Som vi skrev i förra inlägget så kanske det blir så att vi får besöka Rwanda några dagar. Men det är något vi får reda på när vi väl är på plats i Uganda.


Så detta är alltså vad vi sysslar med på kvällarna. Nu vet ni det :)

/Hanna

måndag 24 januari 2011

Denna eviga väntan.

Idag är det 8 dagar kvar innan allting händer och smäller. Och det är en ren plåga att vänta,
allting är ju som klart, eller packningen är kvar att fixa men annars är vi redo att ge oss iväg.
Vi går mest omkring och vet inte riktigt vad vi ska göra och folk säger till oss -Ni kan ju uppdatera bloggen ;).
Ja det kan vi ju kanske göra, men när man inte är en van bloggare och man vet som inte vad som intresserar folk så är det inte det lättaste att göra ett inlägg.

Men jag tänkte berätta lite hur våran resa är som planerad. Tisdag den 1 februari så flyger vi till Stockholm och sover över en natt, vi gör detta för att inte riskera någon försening.
Onsdag den 2 februari klockan 15,15 sitter vi på planet påväg mot London., den resan tar ungefär 2 h. Vi har gott om tid att utforska Heathrow eftersom planet mot Kenya går 21,20.
Varför vi flyger till Kenya och inte till Uganda var för att det skilde ca 2000-3000 kr på flygbiljetterna. Flygresan tar ungefär 12 h så den 3 februari befinner vi oss i AFRIKA!

Det blir att vi stannar ett par dagar i Nairobi för att inhandla proviant och hälsa på bekanta.
Söndag morgon tar vi bussen mot Kampala och buss resan är ca 10-12 h så vi hinner se mycket under den turen.

Vi kommer ju jobba måndag-fredag på veckorna och vara lediga på helgerna, då vi kommer passa på att göra lite utflykter. En utflykt som vi önskas och hoppas göra är att ta oss en tripp till Rwanda. Skulle vara så grymt att få se detta unika land.



Detta var allt för nu men vi återkommer så fort vi har något att skriva.

/Kicko

torsdag 20 januari 2011

Möt våra nya vänner.

Varje onsdag på på schemat har vi miljö och medicin med en grymt kunnig lärare. Denna vecka har vi gått igenom lite olika insekter och ormar vi kan  stötta på. Möt våra nya vänner,








Känns väldigt roligt att hälsa på dessa, dom är säkert schyssta kamrater!

/Hanna och Kicko

tisdag 18 januari 2011

-Finns det ens någon information om Uganda?

Idag är det exakt 14 dagar tills vi befinner oss i Stockholm, att sitta och vänta på att dagen ska komma är riktigt jobbigt, under tiden försöker vi förbereda oss på olika sätt.
Att hitta information om Uganda är som att hitta en nål i en höstack, det finns nästan inga böcker om Ugandas kultur, mat, upplevelser, religion, ja sånt där som man vill veta innan man reser in i ett land. Men här kommer lite rolig och intressant fakta:

Huvudstad: Kampala
Statsskick: Republik
Officiellt språk: Engelska, men pratar även Swahili och Luganda
Religion: Katoliker, Protestanter, Muslimer
Antal invånare: 32,4milj
Viktigaste export varor: Kaffe, fisk, fiskprodukter,te,bomull,blommor,guld
Valuta: Shilling (UGX) 10kr motsvarar ca: 2800 UGX






Klimat:Uganda har varmt klimat året om. På dagtid är det omkring 25-27 grader och på natten kring  20 grader. Uganda har två årstider, dry season och rain season. Det är som varmast mellan december-februari, regn kan komma rikligt i april-maj och i oktober-november men solen finns alltid där.


Så vi hinner ju uppleva båda årstiderna, ner med regnkläder i väskan!

Mat och dryck: Oftast äter man 2 ggr om dagen, lunch och middag, till frukost dricker man te eller äter lite gröt.  Det är vanligt att maten tillagas över öppen vedeld. Populär mat är Matoke som är en gryta gjord på bananer, Hirsbröd, Cassava, söt potatis, kyckling och biff grytor. Apelsin, papayas, citron och ananas odlas och konsumeras rikligt. Nationaldrycken är Waragi, ett bananbrännvin.


Igår tog vi våran andra Malariatablett och än  länge så mår vi bra ( tror vi).

/Kicko och Hanna

söndag 16 januari 2011

St. Thereza Buyege Day and Boarding Primary School

Vi har ju helt och hållet glömt bort att berätta om projektet vi ska till i Uganda. Så här kommer lite information:

Skolan vi ska vara på heter St Thereza Buyege Day and Boarding Primary School och är en skola som arbetar med ett uppdrag att utrota analfabetismen och arbeta för att främja självförtroende hos eleverna. Skolan har ungefär 700 elever mellan 4 - 13 år. Det är i grunden en kristen skola, men alla människor är välkomna. De är inte emot någon religion och de tvingar inte heller på sig sin religion på någon.

Huvudsakliga mål och aktiviteter
Projektets huvudmål är att ge vård och utbildning för missgynnade barn och barn från familjer med låga inkomster, inom det lokala samhället. Skolan har en vänlig och trygg miljö där barnen kan lära och leka tillsammans. På skolan finns det många andra projekt att hjälpa till med, som tex plantera träd, ta hand om trädgården, sköta om djuren.

Vår uppgift
Vi kommer att ta hand om barnen under skoltid och göra hembesök till de föräldralösa vid vissa tillfällen. Vi kommer även att anordna olika aktiviteter som tex tävlingar, dans, drama, musik, sport och spel m.m.


/Hanna

onsdag 12 januari 2011

-Kristina, ni har inte råd att vara naiva!

Det första vi vill säga är att vi ber er ha lite förståelse med att det går lite trögt med inlägg, här kommer några perfekta ursäkter för det:
-Både jag och Hanna suger med allt som har med blogg att göra!
- Idag är det bara 20 dagar kvar till avresa och vi är stressade!
-Ibland är det svårt med att komma på inlägg!


Men efter några samtal från min kära mor att vi måste uppdatera för att det är så många som vill det så ska jag och Hanna försöka skärpa till oss.


Som sagt det är mycket förberedelser nu speciellt när det är så nära till avresa, vi har ju haft ett evigt tjatande om vaccin hit och vaccin dit men det är för att när vi valde landet Uganda så visste vi inte att vi skrev under vår "dödsdom", det är så många saker vi måste tänka på, från sjukdomar till giftiga kryp. Antingen så kommer vi hem brunbrända, pigga och friska eller brunbrända, utmattade och sjuka, men hej det är ju en utmaning.


I måndags så tog vi våran första malaria tablett för att se om vi skulle få några jobbiga biverkningar av den.
Det finns 3 olika malaria profylax, Klorokinfosfat som man äter några dagar före och fortsätter 4 veckor efter ut-resa,, Malarone påbörjar man 1 dag innan resan sen äter man 1 tablett daglien och avslutar 1 vecka efter ut resa,  vi äter Lariam som man påbörjar minst 1 vecka innan resa och sen tar man 1 tablett i veckan och avslutar med att äta det 4 veckor efter ut resa.
Vi var oroliga att vi skulle få biverkningar eftersom det är en ganska stor procent att man brukar få det av Lariam, men hittills mår vi bra "peppar,peppar".


Packning för 3 månader ska rymmas i denna vackra väska.

/Kicko



onsdag 5 januari 2011

Ett nytt tack!

Vi vill välkomna ett nytt företag som har bidragit till vårat arbete i ett annat land.
Stort tack till Byggtjänst i Piteå, tack så oerhört mycket, utan er hade detta varit omöjligt.


http://www.foretagsfakta.se/%C3%96jebyn/Byggtj%C3%A4nst_i_Pite%C3%A5/355328

/Kicko och Hanna