onsdag 20 april 2011

Roadtrip

I lördags bestämde vi för att göra en "familjeutflykt", dvs vi, nunnorna och chauffören gjorde en roadtrip till staden Masaka. Det blev många stopp på den långa färden, bla vid Lake Victoria, vid ekvatorn-gränsen och vid en fin utsiktplats, innan det var dags för middag hemma hos Sister Reginah´s syster, där det bjöds på festmåltid.
Slutligen till grand finale tog de oss till Bwanda - Daughters of Mary = nunnornas högkvarter, där de skolas till nunnor för att sedan skickas ut till olika projekt i landet för att arbeta. När de dör så återvänder deras kroppar till Bwanda och begravs på deras speciella kyrkogård.






Sister Reginah´s systers hem:

Bwanda (en av alla byggnader)

Det var en lyckad dag och ett bra avslut på den sista helgen på projektet.

Svenska fruktträdgården

Förra veckan planterade vi den "svenska fruktträdgården" som ska ge barnen frukt en gång i veckan, istället för att de bara ska få bönor, pocho och gröt varje dag.

Ett jättestort tack till alla som har bidragit med träd till trädgården:
Ingrid Lindgren m. familj
Elina Bondeson
Christer, Karina & Dmitri Sandström
Elin Eckerberg
Monica & Håkan Eckerberg
Melanie Svensson
Willy, Maya & Kelly Wiklund
Malin Vikberg

Här skyfflar Hanna gödsel (hönsskit):



Kicko försöker sig på att gräva hålen till träden:


Hanna med två mangoplantor:

Ett färdigplanterat mangoträd, redo att växa:

onsdag 13 april 2011

Rwanda

I slutet av förra veckan tog vi en minisemester till grannlandet - Rwanda. Vi tog med oss läraren Seka dels för att det är enklare att resa med en lokalbo men också att det är roligt med resesällskap. Bussresan dit var skumpig och vi var glada att det fanns bälte på bussen (inte så vanligt i Uganda) eftersom vi med jämna mellanrum flög en halvmeter upp i luften. Vägarna här är inte som hemma. Känslan är ungefär som att sitta i en traktor.

Efter den spännande bussresan kom vi fram till Kigali, Rwandas huvudstad, där vi blev upphämtade av en lokalbo som heter John. De följande tre dagarna bestod av att besöka lite olika museum, se staden och omgivningen. Rykterna vi hört om Rwanda stämde, landet var fint och rent med bra vägar och organiserad trafik. Påminde lite grann om ett europeiskt land.

Vår minisemester blev minnesvärd, tung och känslomässig eftersom vi kom samma dag som genoside 1994 startade för 17 år sedan - 7 april. Denna dag varje år hålls en minnesceremoni i hela landet med fasta, sång och tankar till de som föll offer. Vad vi la märke till var att istället för att klä sig i svart, som i Sverige och många andra länder, så klädde man sig i mörklila för att hedra och visa att man sörjer.

Överallt sålde de sånahär genoside-band:

Rena skräckfilmen

För två veckor sedan var vi med om ett ännu värre åskväder än det vi tidigare skrivit om, och det höll oss vakna hela natten. Till råga på allt så regnade det in på Kicko så hon kryper ut ur sängen, tyst som en mus, och tänder lampan i samma veva som hon ropar "det regnar in!". Hanna håller på att kisa på sig av förvåning att Kicko är en cm från henne istället för i sin säng. När nästa blixt kommer skriker Kicko "JAG KOMMER IN!", och plötsligt låg vi två och trängdes under Hannas myggnät.
När åskvädret hade lugnat ner sig tog Kicko på sig regnbyxorna och la sig i sin blöta säng för att försöka sova. Det fungerade kanske i 20 min sen gjorde hon iordning en tillfällig säng på golvet.

Som följd av det stora ovädret försvann strömmen och var borta i över en vecka, och därför har vi varit frånvarande här på bloggen.

Gröna fingrar part 2

En lördagsförmiddag hängde vi med nunnorna till trädgården för att odla sötpotatis. Ungefär såhär går det till: Man tar en ca 30 cm lång sötpotatis-växt och med hela sin kroppstyngd trycker man ner växten i en stor jordhög tills hela underarmen är i högen. Sedan plattar man till och lite.
Vi fick vår egna lilla trädgård - swedish garden, som vi markerade med pinnar. Om tre månader kommer de kunna se om vi gjort ett bra jobb eller ej


Spelkväll

En e.m/kväll bestämde vi oss för att annordna en traditionell svensk spelkväll för nunnorna. Vi hade köpt in kastrullpopcorn som vi förberedde på deras spis. 

Vi lärde nunnorna att spela fia med knuff. Som vi gissade så var Sister Reginah väldigt tävlingsinriktad, eftersom hon inte vann på fia med knuff envisades hon med att spela tre i rad om och om igen tills hon vann. 



måndag 4 april 2011

En hjälpande hand

Som vi tidigare har nämnt så ska vi plantera en fruktträdgård till skolan. Skulle du vilja skänka ett eller fler träd till trädgården så är du väldigt välkommen att göra det.
1 mangoträd - 15 kr
1 apelsinträd - 10 kr

Om du känner att du skulle vilja bidra med lite hjälp skicka ett mail till: hannaeckerberg@gmail.com

Och glöm inte skriva vem du är!

Ps. Dålig uppdatering här på bloggen igen, men det beror på att vi varit strömlösa snart en vecka. Hoppas ni har överseende med det.